Hoe update je WordPress in de juiste volgorde

ChaosDeBaas Update puzzelstukje

De afgelopen week is er behoorlijk wat WordPress update geweld geweest. Diverse automatische updates inclusief een nieuwe versie update. In dit artikel leg ik in 7 stappen de beste manier en volgorde van updaten uit, zodat het update proces zo soepel mogelijk verloopt.

Het belang van updaten

Met updates worden regelmatig beveiligingslekken gedicht, eventuele bugs opgelost en/of software verbetert. Het is daarom van belang dat je altijd zo snel mogelijk je website, plugins en theme update zodra de meldingen verschijnen. Wacht je daar te lang mee, dan loop je het risico om gehackt te worden, zoals mijn vriendin Saskia van Writeaholic overkwam.

Voor wie – WordPress versie

Tegenwoordig loopt het update proces van WordPress veel soepeler als vroeger. Het komt dus zelden voor dat er iets mis gaat, tenzij je echt een live website hebt draaien die al heel lang niet ge-update is. Als dit het geval is, huur dan een webdesigner/webdeveloper in en ga niet zelf experimenteren. Als je een recente WordPress website versie hebt draaien (oftewel de versie die voor deze update komt, op het moment van schrijven 4.1.3.), lees verder!

Voor wie – Theme versie

Hetzelfde geldt voor het theme van je WordPress website. Als deze ook al lang niet ge-update is, ga niet zelf updaten. Huur een professional in. Grote kans dat je theme niet meer goed werkt met de nieuwste Wordpress versie. Misschien is dit gelijk een goed moment om een nieuw theme uit te zoeken. Hou deze tips dan bij de hand!

 

Let Op

De meest ideale situatie is om een update altijd eerst te testen op een staging site. Dit is een exacte kopie van je website die ergens anders lokaal of live draait. Heb je deze niet, dan zorgt de onderstaande werkwijze ervoor dat je het minste risico loopt.

 

1. Voorbereiding & Planning

Voorbereiding: Check of je theme compatible is met de nieuwste WordPress versie. Als je theme door een webdesigner is gemaakt, neem even contact met hem of haar op en vraag of je zonder risico zelf kunt updaten. Heb je zelf een theme gekocht, check dan even de website van de theme developer.

Planning: Kies een tijdstip waarop je de minste bezoekers hebt. Dit kan bv heel erg vroeg in de ochtend of ’s avonds laat zijn. Check je webstatistieken om hier zeker van te zijn. Dit tijdstip is voor het geval dat mocht er iets niet lekker lopen, je in ieder geval geen bezoekers stoort en daardoor wegjaagt.

2. Backup

Dit is een stap die je nooit over mag slaan. Maak ALTIJD eerst een backup. Zowel van je WordPress website als van je database. Je hebt hiervoor diverse plugins, maar de snelste manier is via FTP je WordPress folder naar je desktop te slepen en via PHPMyAdmin een export van je database te maken.

3. Zet caching uit

Heb je een caching plugin draaien zoals W3 Total Cache of Super Cache, zet deze dan eerst even uit/deactiveer de plugin. Op deze manier loop je het minste risico dat ze het update proces verstoren.

4. Update je theme en plugins

wp_update_plugins

Plugin en theme ontwikkelaars krijgen altijd al veel eerder een seintje van WordPress dat er een update aan komt. Een goede ontwikkelaar zorgt er dan ook voor dat alles alvast voorbereid is voordat je de melding krijgt voor de nieuwe WordPress versie update.

 

Dit is een belangrijke stap die je altijd neemt voordat je update naar de laatste WordPress versie.

5. Update WordPress

wp_update_nu_bijwerken1

Eindelijk is het zo ver en kun je op de Nu Bijwerken knop klikken! De melding dat je kunt bijwerken blijft altijd bovenin het scherm staan. Als je er op klikt, word je naar het Updates overzicht geleid.

wp_update_nu_bijwerken

Afhankelijk van de snelheid van je hosting provider en WordPress installatie kan het bijwerken een paar minuten duren.

6. Zet caching weer aan

Activeer je caching plugin weer en leeg je cache. Zo ben je er zeker van dat de plugin je “verse” site weer opslaat.

7. Laatste check

Loop je website nog even na of alles correct werkt. Open een pagina, een bericht, klik even door je navigatie heen. Mocht er iets niet helemaal soepel werken, kun je nog een keer het rijtje doorlopen en de update nogmaals doen. Werkt het nog steeds niet goed, dan kun je de backup weer terugzetten of vragen of een bevriende webdeveloper dit voor je doet.

Als laatste

Gefeliciteerd, als alles goed is gegaan heb je nu de nieuwste versie van WordPress draaien!

wp_update_bijgewerkt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.