Gedwongen upgrade naar Windows 10? Echt niet.

vrouw_met_time_out_gebaar

Een upgrade naar Windows 10 is gratis, maar nog niet alle soft- en hardware werkt correct na de upgrade. Gelukkig kunnen we zelf kiezen. Of niet?

Vinkje met eigen wil

Of het een foutje van Microsoft is of niet laat ik even in het midden, maar er komen al een tijdje diverse meldingen dat Windows 10 zichzelf installeert. Na wat nader onderzoek las ik dat het vinkje bij updates voor Windows 10 ineens aangevinkt staat. Ik ging bij mijzelf checken en inderdaad:

upgrade_dwang_win10

Aangezien ik niet gedwongen wil worden om te upgraden voordat ik er zeker van ben dat alles werkt, ging ik op zoek naar een oplossing.

Oplossing 1: grof geweld

Regelmatig updaten zorgt ervoor dat je veilig kunt blijven werken met je computer. Mijn automatische Windows update stond dan ook ingeschakeld. Na een paar crashes in 1 week en 2 x systeemherstel heb ik het automatische omgezet in eerst vragen.

Nadat ik achter het eigenwijze vinkje kwam, heb ik na het verwijderen van het vinkje ALLES uitgezet bij Windows update.*

Vervolgens ging ik even testen. Onder Windows Update heb je een optie, Naar updates zoeken. Zodra hij klaar was met zoeken ging ik kijken bij optionele updates en ja hoor….Bijwerken naar Windows 10 stond gewoon weer aangevinkt.

Prima, dan zoeken we een andere oplossing, want ik heb geen zin om iedere keer eerst alles na te moeten lopen voordat ik een update draai.

* Dit is niet aan te raden voor iedere gebruiker, tenzij je weet waar je mee bezig bent.

Oplossing 2: GWX Control Panel (win 7 en 8)

GWX Control Panel is een klein programmaatje gemaakt door Ultimate Outsider. GWX zorgt er oa. voor dat Windows 10 niet meer zeurt om te updaten, niet meer automatisch kan updaten en dat het windows icoontje verdwijnt uit de taakbalk. Je kunt vanuit dit control panel ook de Windows Update instellingen wijzigen. En mocht je later alles weer terug willen zetten, kan dit ook.

Het gebruik is simpel; download en installeer GWX. Selecteer onderin vervolgens wat je niet meer wilt. Bij iedere keuze verandert de Yes in een No en voila, het Windows 10 update gezeur behoort tot het verleden.

GWX_Control_panel_ster

 

Mocht je Windows 10 al gedownload hebben en je wil er vanaf, klik dan op “Click to Delete Windows 10 Download Folders” hier in het grijs. Dan verwijderd hij alle Windows 10 files.

Succes!

UPDATE

Ondertussen heb ik mijn hele computer vernieuwd, aangezien mijn oude echt op haar laatste benen liep (2008). Hier heb ik Windows 10 Pro bij aangeschaft. Jawel, aangeschaft! 😉

Verder ben ik overgestapt naar de 64bit versie zodat ik meer geheugen kon gebruiken, inclusief een SSD schijf voor het besturingssysteem. Nu ik hier een paar weken mee gewerkt heb kan ik alleen zeggen, aanrader! Misschien omdat ik een traag besje gewend was. maar alles werkt supersnel en superstil. Het nieuwe startmenu van Windows 10 wende snel en ik heb geen problemen met software gehad. Nu heb ik wel wat software vernieuwd, zoals Office (van 2010 naar 2016) en Adobe CS (master collection, van CS 4 naar CS 6) omdat ik zeker wilde weten dat ik geen problemen kreeg.

Conclusie: Alles werkt perfect onder Windows 10, zeker in combinatie met een nieuwe computer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.