Android smartphone traag geworden? Probeer deze app

Boze man door trage smartphone - ChaosDeBaas

Er is geen grotere frustratie als een smartphone die steeds trager gaat werken. Foto’s oproepen duurt een jaar en je krijgt steeds een melding dat je geen app kunt installeren vanwege onvoldoende ruimte. Terwijl je nog ruimte op je telefoon en op je geheugenkaart hebt, rara hoe kan dat. Gelukkig is daar een app voor!

Werkgeheugen vol??

Ik had weer een moment dat ik mijn Samsung Note uit het raam wilde gooien. Traag, kon geen app meer installeren terwijl ik voldoende fysieke ruimte had op zowel mijn telefoon als simkaart.

De oorzaak van het niet kunnen installeren van nieuwe apps is vaak dat het werkgeheugen van je smartphone te vol is. Dit is wat anders dan de fysiek ruimte. Vergelijk het bij het geheugen in je pc of mac en de ruimte op je harde schijf. Zijn 2 verschillende dingen.

Opschonen

Voor mij was de oplossing vroeger altijd, backup maken, foto’s en bestanden uitzoeken en weggooien en daarna terug naar fabrieksinstellingen. Vervolgens weer alles opnieuw invoeren/instellen. Niet mijn meest favoriete klus, aangezien het weer lekker veel tijd en frustratie kost.

Research mode aan

Okay, opruimen van mijn smartphone was geen overbodige luxe. 430 Camera foto’s en 400 whatsapp foto’s verdwenen naar het archief op mijn pc. Apps die ik niet meer gebruikte of kon missen verdwenen in de virtuele afvalbak. Dit hielp iets met de snelheid, maar niet veel.

Vlak voor het moment dat ik de fabrieksinstellingen weer terug ging zetten, ging ik toch even op internet rondneuzen voor een alternatieve oplossing. Deze kwam ik tegen in de vorm van de app Clean Master.

Omdat ik al heel veel had opgeschoond, kon ik deze installeren.

cleanmaster

Clean Master

Cleanmaster blijkt een van de populairste schoonmaaktools te zijn voor Android. Hij heeft 4 belangrijke features:

  • Werkgeheugen vrijmaken (whoohoo!)
  • Ongewenste bestanden opruimen/cache leeggooien
  • Rechten per app laten zien, oftewel hoewel privacy je inlevert per app 😉
  • Reeds geïnstalleerde apps die je normaal niet kunt verwijderen, kun je uitzetten via de App manager

Alle opties zijn vormgegeven in een zeer gebruiksvriendelijke interface.

samsung2

Getest

Voordat ik de fabrieksinstellingen terug heb gezet, heb ik eerst Clean Master getest. Tot mijn verassing legt CM een schil om je huidige gebruikersinterface. Ik had ineens een nieuwe telefoon. Helaas kan ik de before versie niet meer laten zien, maar wel de after versie:

samsung1

Conclusie

Mijn telefoon is stukken sneller en ik krijg een waarschuwing wanneer het weer tijd is om op te ruimen. Je hebt zelfs een knop waarmee je de snelheid tussendoor even kunt “boosten”. Verder kon ik een gratis virusscanner downloaden via CM. Omdat deze virusscanner aansluit op de app, werkt alles netjes samen.

Zelf heb ik alle controle, dus als ik alleen cache rommel (Rommel standaard) op wil ruimen is dat geen probleem. Je kunt ook geavanceerd opruimen, maar daar ben ik nog een beetje huiverig voor, ivm backups die ik niet kwijt wil van bepaalde apps. De app wordt regelmatig ge-update en je krijgt ook extra achtergronden meegeleverd.

De enige reden dat deze app geen 10 als cijfer krijgt, is omdat hij vol zit met reclame. Het stoort niet echt en voor een gratis app vind ik het niet meer dan logisch. Let in het begin wel even goed op waar je op klikt.

 

Eindcijfer

8,5

 

Wil je hem ook uitproberen? Hij is gratis en te downloaden in de playstore .

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.