Elon Musk: Permanente oplossing voor schone en betaalbare energie

Eindelijk is het zover. In de zeer nabije toekomst hebben we geen olie en houtskool meer nodig om energie (en de bijbehorende milieuvervuiling) op te wekken. Houden we zelfs geld over?? Met open mond bekeek ik de keynote van Elon Musk, CEO en founder van Tesla Motors, maker van elektrische auto’s. Zijn oplossing is zo simpel dat je denkt, waarom hebben we daar niet eerder aan gedacht.

Zonne-energie

Iedereen weet dat zonnepanelen werken. De zon schijnt op de zonnepanelen en vervolgens wordt daar energie mee opgewekt. Hier in Nederland zegt energieleveranciers.nl het volgende: “…Het gemiddeld energieverbruik van een huishouden is 3.500 kWh. Op een zuidelijk dak heeft u 16 (zonne)panelen (16m2) nodig om dit op te wekken.”

De bottleneck tot op heden was dat er ’s nachts geen energie wordt opgewekt. Want, geen zon 😉 Dit betekent dat je op zonnige dagen een overschot aan energie hebt en op andere, bewolkte dagen te weinig.

Hoe werkt dat met de energieleverancier

De energie die je teveel opwekt vloeit terug naar de energieleverancier. Als je op andere dagen toch meer energie nodig hebt, koop je dezelfde energie weer terug. Een overschot aan energie die je zelf opwekt, wordt voor een lagere prijs verkocht aan de energieleverancier. Dit hele proces heet salderen.

De Tesla Powerwall

Tesla heeft hier DE oplossing voor gevonden, nl een grote oplaadbare accu aan de muur, die alle energie opslaat die overdag door zonne-energie geleverd wordt. Dus in plaats van het teruggeven van extra energie aan de energie leverancier, kun je eigenlijk zeggen, hou je energie-aansluiting maar, ik wek & sla het zelf wel op. Heerlijk, wat een vrijheid!

powerwall

Bron: Tesla Motors

De accu ziet er niet eens lelijk uit. Sterker nog, je kunt hem in verschillende kleuren bestellen en hem zowel binnen als buiten monteren. En aangezien dit de 1e versie is, zal er over een aantal jaar steeds meer keuze komen. De ontwikkelingen staan nooit stil. Hij is er in verschillende formaten en je kunt ook meerdere accu’s kopen en aan elkaar koppelen.

De 10 kWh versie kost $3500,- en de 7 kWh versie kost $3000,- Exclusief omvormer en installatie kosten.

powerwall-battery-group

Bron: Tesla Motors

Voor bedrijven zijn er accu’s te koop met een grotere capaciteit. (Ik hoor de energieleveranciers al lobbyen in de EU 😎 ) Als de energieleveranciers slim zijn, zorgen zij ervoor dat we b.v. bij hun terecht kunnen voor installatie en onderhoud. Voor mensen die niet gelijk die grote bedragen op kunnen hoesten, zou er dan een maandelijkse afbetalingsregeling getroffen kunnen worden, inclusief een onderhoudsabonnement.

Verkoop Powerwall accu begint in de zomer 2015

Zo snel al? Ja, zo snel. De verkoop begint in de USA en ik hoop dat ze snel richting Europa komen. Voor meer informatie over de Powerwall accu, check de site van Tesla Motors.

En ben je nu ook enthousiast geworden en wil je keynote van Elon Musk zien (Engelstalig), hier is hij:

Tot slot

Elon Musk komt op mij over als een man die oprecht geïnteresseerd is in het oplossen van ons milieuvervuiling’s probleem. En hey, als hij daar een paar biljoen mee verdiend, van mij mag hij. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Volgende stap is b.v. een goedkopere elektrische auto waardoor je geen benzine meer hoeft te kopen. Als ik zelf goedkoop mijn energie kan opwekken, kom maar!

The Internet Of Things opmars gaat door en de energie behoefte groeit nog steeds. Hier in Nederland betalen we nu een absurd hoog bedrag voor energie, dankzij de belastingen opgelegd vanuit de overheid. Omdat energieopwekking milieuvervuilend is, moeten wij, de vervuiler, betalen. Zodra de Powerwall van Tesla hier ingezet kan worden, zijn wij geen vervuilers meer en zal de overheid een andere bron van inkomsten moeten zoeken.

Mooiste van alles? Tesla heeft sommige patenten open source gemaakt. Het duveltje kan dus niet meer terug in de doos geduwd worden.

Mark my words, 1 mei 2015 hield de wereld even de adem in.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.