Filmtip – The Internet’s Own Boy. Heksenjacht dreef Aaron Swartz tot zelfmoord

The Internet's Own Boy film poster

Gratis deze film zien? Klik op dit plaatje. Legaal onder Creative Commons License.

Geef je om de vrijheid van meningsuiting op internet? Mis dan niet The Internet’s Own Boy; een indrukwekkende film over Aaron Swartz (1986-2013). Een briljante jonge programmeur met het hart op de juiste plaats en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. De strijd voor een vrij internet kostte hem zijn leven.

Een jong genie met een passie voor online technologie

Aaron was oa de mede uitvinder van RSS op 14 jarige leeftijd, de co-founder van Reddit en de aanjager van het massale protest tegen SOPA, een wet die voor internet censuur stond.
Hij vond dat kennis voor iedereen toegankelijk moest zijn, niet alleen voor de grote corporaties, prestigieuze scholen en mensen met diepe zakken.

 

Bron: ReasonTV

Zelfmoord uit wanhoop

Aaron werd tot zelfmoord gedreven door een zaak die het Amerikaanse OM tegen hem aanspande. Zijn misdaad: Het downloaden van academische research documenten.

Het US OM wilde van hem een voorbeeld maken terwijl de zogenaamde slachtoffers, oa de universiteit, geen aanklacht indienden. Aaron was een gevoelige, introverte jongen en daardoor een makkelijk slachtoffer. De aanklager van het OM stapelde vervolgens aanklacht op aanklacht tegen hem op, gehaald uit sterk verouderde en niet meer ter zake doende wetten. Het resultaat was een dreiging van 1 miljoen dollar boete inclusief 35 jaar gevangenisstraf.

Voor het downloaden van academische research documenten.

Uiteindelijk werd het hem teveel en op 11 januari 2013 hing hij zichzelf op.

Aaron werd 26 jaar.

showbiz-aaron-swartz

Links:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.